Místní produkty - Prachatice

Prachatické hnětýnky
– tradiční kuchařský recept z prachaticka
Potřebujeme: 1 kg hladké mouky, 1/2 pravého másla, 1 vanilka, 0,5 kg cukru, 4 vejce
Zpracujeme těsto večer, dáme do lednice a ráno jej vyválíme na tloušťku cca 1 cm. Formami vykrajujeme kytice, malé i větší. Na vymazaném plechu pečeme v předehřáté
troubě cca 20 – 30 minut. Po upečení zdobíme polevou, bílou nebo čokoládovou.
Poleva bílá: 1 bílek třeme cca 20 minut s prosátým moučkovým cukrem, v množství potřebném pro mírné zhoustnutí. Můžeme zakapat trochou rumu.
Poleva tmavá: Do bílku utřeného s cukrem přidáme dvě až tři lžičky kakaa na vaření.
Můžeme slepovat polevou i patrové mětýnky. Zdobíme dle fantazie cukrářskými ozdobami, nebo si vykrajujeme různé tvary z bonbonů želé, a pod. Můžeme zdobit i lístečky myrty nebo rozmarýnu jako naše babičky.

Prachatická pálenka
Jedním z produktů, které po Zlaté solné stezce putovaly opačným směrem, z Čech do Pasova, byla vyhlášená prachatická pálenka. Oblíbený bylinný nápoj, vyráběný podle původní receptury, můžete dnes zakoupit v Infocentru v budově Staré radnice (čp.1).
IČ: 75152533, zapsané u KS v Č: Budějovicích, spis. zn. L 6355/KSCB | korespondenční adresa: Chvalšinská 242, 381 01 Český Krumlov
Weather forecast from Yr, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK